Сергій Верговський

297.6.1.2. Садиба – Волинське Полісся, серед. 19 – поч. 20 ст. (архіт.).

Складається з хати, клуні, кузні, шпихліра. Передбачається також будівництво хліва. Всі будівлі згруповані навколо спільного двору.

297.6.1.2.1. Хата – с. Полиці, Камінь-Каширський р-н, Волинська обл., 19 ст. (архіт.).

Багатодільне житло, давню основу якого становить рублене з вільхових плах тридільне ядро (хата+ сіни+комора). До нього згодом прибудовано з соснових плах кілька приміщень: з причілка – ще одна холодна комора, з напільного боку теплий підкліт для городини і свининець, які сполучаються між собою та з хатніми сіньми малими господарськими сіньми – «двірцем». Пізніше із зачілка прибудовано сілник (не відтворено).

Зруби всіх приміщень зведені на соснових підвалинах, із плах, в’язаних у замки, небілені. Стелі з плах без додаткового утеплення. Дахи чотирисхилі, на кроквах, криті житніми парками.

Вітрові дошки вивершені рогами. Всередині хати «миті» стіни, на кожній – різьблені посвяти, одна з них датована 1871. Вікна без луток, з рамами, вставленими зсередини у розтесані в сусідніх вінцях віконні отвори. Вікон троє: два з чола, одне напільне, причілкове вікно відсутнє (це пов’язано зі звичаєм прибудовувати з причілка комору). Піч курна, глинобитна на дерев’яній основі. Вздовж чільної та причілкової стін – лави. Піл настелено на привалок печі і причілкову («мерцову») лаву. Біля чолової стіни – посвіт з кайдуба, виведеного крізь стелю й горище за дах. Вздовж полу жердка для одягу. В хаті на стіні мисник з дверцятами та полиця для посуду, які належали власникам цієї хати. Обладнання доповнене традиційною тканиною, одягом, предметами побуту, посудом тощо.