Сергій Верговський

297.6.3.5. Садиба – Прип’ятське Полісся, 18–20 ст. (архіт.).

Складається з хати і кліті, об’єднаних дахом, льоху, кліті, току. Передбачено відновити хлів («хльов») для поросят.

297.6.3.5.1. Хата – с. Серники, Зарічненський р-н, 1821, з кліттю – с. Дроздинь, Рокитнівський р-н, Рівненська обл., 18 ст. (архіт.).

Експонується як зразок одного з ранніх етапів формування тридільного планування житла з окремо поставлених будівель (хати й кліті), об’єднаних одним дахом. За легендою, хата зведена з верхів сосни, заготовленої для церкви. Рублена з соснового кругляка, в’язаного верхніми драчками і врубками. Стеля горбата, суміщена з конструкцією накотного двосхилого даху, утепленого піском і вкритого драницею по закрилинах і вільчику, закінченому спіральною волютою.

Кліть рублена з соснового кругляка.

Підлога із колотих дощок. Крита разом з сіньми драницею, спертою в закрилини і закладеною у пази вільчика.

Піч курна, глинобитна, зведена на дощаному поду, настеленому по двох парах підвалин, зв’язаних фігурно затесаними копилами. Піл дощаний. Лави стоять попід чоловою й причілковою стінами. Понад стінами врубано масивні плахи-гряди, перед полом – жердка, укладена на стовпець печі («дід»). Перед піччю, ближче до чолової лави – «світач» – з кайдуба для виведення диму від лучини, яку спалюють на мащеному глиною окоренку-«дідку», що встановлений під комином.

Мисник з простих полиць. На покуті стоять діжа, стіл, ослін, поруч – бодня для одягу.