2009 р. 100-річна історія Прем’єр Палацу

Олесь Горобина

Дата: 15.05.2009

100-річна історія Прем’єр Палацу: Любов Орлова займалась гімнастикою, а Патрісія Каас привозила Текілу

В Україну все частіше приїжджають світові знаменитості. За останні кілька років в Києві побували Елтон Джон і Джордж Майкл, “Queen” і “Scorpions”. На публіці вони з‘являються ненадовго. Решта часу перебування VIP-гостей – таємниця за сімома замками. Цю таємницю мовчки бережуть стіни готелів, де проживають зірки. Як писав Паустовський: “Історія будинків буває часом цікавішою за людське життя. Будинки довговічніші за людей і стають свідками декількох людських поколінь”.

Сто років тому на перетині нинішнього бульвару Тараса Шевченка і Пушкінської з‘явився монументальний житловий будинок у стилі модерн з усіма зручностями, про які тільки можна було мріяти на початку 20 століття: центральним опаленням, гарячою і холодною водою, електрикою, газом і навіть ліфтами.

З часом значну частину приміщення став займати готель під назвою “Palast-Hotel”. У березні 1912 року газета “Киянин” надрукувала на своїх сторінках оголошення: у “Palast-Hotel” відкрито ще чотири розкішні зали, а також ресторан і кафе преміального класу. Впродовж сторічної історії готель кілька разів міняв свою назву і зовнішній вигляд (після війни готель відновлювали практично з руїн), і лише в 2001 році знов знайшов своє перше ім‘я – “Прем‘єр Палац Готель”.

У старовинному і найзірковішому готелі столиці, який сьогодні святкує сторічний ювілей, свого часу проживали символи радянської епохи Олександр Вертинський, Любов Орлова, Леонід Утьосов, зарубіжні політики Мадлен Олбрайт, Колін Пауелл, Кондоліза Райс, відомі співаки Брайан Адамс, Кріс Де Бург, Енріке Іглесіас, Патрісія Каас, зірки світового кіно Софі Лорен, Орнела Муті, Жан Рено, Єжи Гоффман, спортсмени Леннокс Льюїс, Девід Бекхем, Міка Хаккінен.

З 2001 р. “Прем‘єр Палац” гостинно приймає у себе митців світового рівня на пільгових умовах. Ця послуга розповсюдилася і на нещодавніх гостей України: “Джеймса Бонда” Деніела Крейга, епатажного художника Деміана Херста і американського режисера, який сповідує медитацію, Девіда Лінча.

На знак шани до своїх іменитих клієнтів, “Прем‘єр Палац” навіть вирішив декілька номерів оформити у дусі історичних осіб. Серед подібних іменних номерів є апартаменти Любові Орлової, Олександра Вертинського, Володимира Висоцького.

Орлова була досить частою гостею “Прем‘єр Палацу” і завжди зупинялася в одному і тому ж номері. Як свідчить легенда, у неї не було часу для занять спортом, але вона, як будь-яка жінка, хотіла добре виглядати і підтримувати себе в тонусі, і для цього завжди ставила телефон на шафу. А оскільки дзвонили їй досить часто, то актрисі щоразу доводилося підбігати до шафи, ставати на табурет, потім знову злізати і так з десяток разів на день. Старовинний телефонний апарат в апартаментах Орлової досі нагадує про цю історію.

Є в готелі також номери, присвячені відомим киянам – Михайлу Булгакову і Сержу Лифарю, історичним персоналіям – апартаменти “Роксолана” і “Гетьман” (у 1918 році на 3-му поверсі готелю відбувалося зречення від влади останнього українського гетьмана Павла Скоропадського). Любителям сучасності буде до душі номер Хай-тек, обладнаний за останнім словом моди і техніки. Для молодят є весільні апартаменти. А обстановка одного з номерів повністю відповідає всім правилам фен-шуй. Серед гостей зі сходу номер користується особливою популярністю.

В цілому в готелі 289 номерів. Отже, кожен постоялець зможе підібрати собі апартаменти на свій смак. На двох поверхах готелю заборонено паління. Є навіть номери для алергіків – з дерев‘яною підлогою без ковроліну і гіпоалергенними подушками.

Гордість готелю – представницький поверх, на якому знаходяться також Королівські і Президентські апартаменти. Між ними – переговорна кімната. За бажанням клієнта можна навіть з‘єднати два номери і зайняти весь поверх.

Родзинка Президентського номера – бібліотека, де зібрані оригінали класичних творів англійської, французької, російської і німецької літератури і повне зібрання Енциклопедії Брокгауза і Ефрона у 86 томах. Щоправда, ніколи так і не пощастить дізнатися напевно, хто з сильних світу цього, перебуваючи поза рідними стінами, захоплюється читанням класики в оригіналі. А ось газети постояльці люблять – це факт. Причому деякі клієнти кожного ранку бажають читати виключно рідну пресу.

Спеціальна доставка дозволяє готелю щодня о 6 ранку одержувати газети з будь-якого куточка світу. Співробітники “Прем‘єр Палацу” з гордістю відзначають, що іноді видання тут з‘являються раніше, ніж вони надходять у продаж в рідній країні постояльця. Отже, разом зі сніданком клієнтові завжди піднесуть улюблене чтиво.

Джерело: УНІАН