Дмитро Малаков, Людмила Самаріна

382. Пам’ятник Леніну В. І., 1946 (мист.).

Бульв. Т. Шевченка. На початку бульвару, на його центральній осі, звернений до пл. Бессарабської. Відкритий з нагоди 10-річчя Конституції СРСР – 5 грудня.

Автори – ск. С. Меркуров, архітектори О. Власов, В. Єлізаров. Вис. скульптури – 2,6 м, постаменту – 6,3 м (діам. – 1,88 м), стилобата – 1,15 м.

Ленін Володимир Ілліч (справж. – Ульянов; 1870–1924) – засновник більшовицької партії, теоретик марксизму, ідеолог комунізму, керівник жовтневого збройного повстання 1917 проти Тимчасового уряду, голова РНК (з 1917), засновник СРСР у 1922, ініціатор «червоного» терору та ліквідації української державності.

Скульптурна постать В. Леніна створена 1938 для павільйону СРСР на Всесвітній виставці в Нью-Йорку. Вона є зменшеною авторською копією 15-метрової скульптури з гранітних блоків, встановленої 1937 в аванпорту каналу Москва-Волга. По закінченні виставки в США композицію перевезли до Москви, після війни – до Києва. Третє таке саме зображення з червоного граніту було встановлено 1939 у залі засідань Верховної Ради СРСР у московському Кремлі. Четверта скульптура з незначними змінами встановлена у столиці Вірменії Єревані.

Постать В. Леніна на повний зріст, виконана з червоного полірованого граніту, стоїть на циліндричному, профільованому у верхній частині постаменті з чорного полірованого лабрадориту і на квадратному в основі триступінчастому стилобаті. Скульптура реалістично відтворює риси зовнішності, типовий для публічних виступів В. Леніна стрімкий рух корпуса назустріч слухачам та характерний жест – ліва рука притиснута до грудей, права закладена за спину. Форма змодельована гладенькими великими масами. У центрі чолового боку постаменту вигравірувано великими позолоченими літерами: «Ленін», на торцях – цитати з його творів.

Література:

Відкриття пам’ятника Володимиру Іллічу Леніну в столиці Радянської України // Рад. Україна. – 1946. – 7 груд.; Історія українського мистецтва. – К., 1968. – Т. 6; Київ. 1941–1943: Фотоальбом. – К., 2000; Малаков Д. Ідоли та ідеали: До історії спорудження пам’ятника Леніну в Києві // Укр. слово. – 2000. – 14–20 груд.; Його ж. Скульптурна пушкініана в Києві // Янус–Нерухомість. – 1999. – № 12; Сергій Меркулов: Альбом. – М., 1988; Сытник К. Меркулов Сергей Дмитриевич, народный художник СССР. – М.; Л., 1944.