Олена Мокроусова

Житловий будинок, 1898. Пров. Т. Шевченка, 4. На червоній лінії забудови провулка.

Триповерховий з мансардою, цегляний, у плані прямокутний. Планування коридорне з двобічним розташуванням приміщень. Чоловий фасад вирішено у формах, близьких до неоренесансу.

Симетричність його композиції підкреслено балконами другого і третього поверхів з ажурними металевими гратами. Центр виділено розкріповкою з пілястрами іонічного ордера та фронтоном. Перший поверх тепер значно перероблений, вітрини магазинів перетворено на вікна, декор повністю втрачено. Архітектурне оздоблення фасаду модельовано у цеглі та доповнено ліпленими орнаментальними вставками, дуже дрібними за рисунком і масштабом. Похилу стіну мансарди облицьовано великою об’ємною бляшаною лускою, що надає завершенню споруди пластичної виразності.

В інтер’єрі збереглися карнизні гурти в падугах та простого рисунка розетки стель.