Михайло Кальницький, Тетяна Скібіцька

564.1. Житловий будинок, 1905 – 07 (архіт.).

Пров. Т. Шевченка, 8. На червоній лінії забудови, на вигині вулиці.

Завершує перспективу вул. Малопідвальної. На невеликій за площею, видовженій в глиб кварталу ділянці. Споруджено на садибі, що утворилася на поч. 19 ст. (раніше складала одне ціле з ділянкою № 8-а), на замовлення інж. шляхів сполучення А. Тільтіна за проектом арх. А. Трахтенберга. Будівництво проводилось у дві черги: спершу зведено тильну секцію (1905 – 06), згодом – фасадну (1906 – 07).

П’ятиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані Т-подібний, перекритий двосхилим дахом з бляшаною покрівлею та призматичним ліхтарем над сходовою кліткою. Складається з двох секцій – фасадної з трьома квартирами на кожному поверсі та тильної з двома. Перекриття пласкі.

Архітектура будинку являє поєднання цегляного стилю та змодельованих у цеглі неоготичних деталей. Композиція чолового фасаду асиметрична зі зміщенням ліворуч від центру вхідної групи приміщень, виділеної як розкріповка з високим щипцем. Композиційну роль розкріповки додатково підсилюють рустовані архівольти вікон п’ятого поверху і тондо над ними.

Виділені декором два верхні поверхи об’єднані лопатками зі стрілчастими нішками в імпостах. Пластичне рішення фасаду збагачує декоративне цегляне мурування у вигляді аркатур, рустування, стилізованих геральдичних фігур тощо. Тильні фасади також архітектурно оформлені.

Споруда – важливий акцентний елемент в оформленні вуличного простору.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 2425.