Марія Гончаренко

571.12. Житловий будинок співробітників РНК УСРР, 1935 (архіт.).

Вул. Шовковична, 21. На червоній лінії забудови вулиці.

Виділяється імпозантністю архітектурного вигляду і об’ємно-просторовим рішенням. Споруджено за проектом арх. С. Григор’єва, затвердженим 1934, у стилі пізній конструктивізм. Автор максимально використав вузьку ділянку – розвинув углиб подвір’я симетрично вирішений об’єм будинку у вигляді курдонера, розкритого в бік вулиці. По краях будинку влаштовано проїзди на подвір’я.

П’ятиповерховий (центральна частина – шестиповерхова), цегляний, тинькований, складається з чотирьох секцій двох типів. Входи до секцій передбачено тільки з вулиці. Запроектовані одно-, дво- та трикімнатні квартири.

Композиція чолового фасаду ритмічна, триярусна. Стіни першого ярусу оброблено пласким неглибоким рустом, два яруси (другий і третій поверхи) розкріповано лопатками, центральну, найбільш віддалену від вулиці площину – пілястрами. Третій ярус трактується як аттиковий, в центральній частині його стіна підвищена, прикрашена декоративною аркадою, ритм якої узгоджується з ритмом пілястр другого ярусу. Виразності архітектурного образу сприяють добре прорисовані портали входів, огорожі балконів, профілі гуртів і карнизів, а також нюансне поєднання двох тонів (теплий і холодний) сірого тиньку.

Рішення дворового фасаду відображало планувальну структуру будинку: триярусність головного фасаду умовно позначено горизонтальними гуртами.

Будівля – один із характерних для Києва зразків розробки у 1930-х рр.

архітектурної теми житлового будинку.