2021 р. Інтер’єр вестибюля

Розмір зображення: 600:800 піксел

Зведений у 1901 році особняк Семена Могилевцева мав раціоналістичне планування та відповідно до тогочасної моди поділявся на парадну, ділову та приватну частини. Парадні зали традиційно розміщені на другому поверсі, і більшість з них збереглися в автентичному вигляді. Частину першого поверху по центральній осі будинку займають парадний вхід із дерев’яним тамбуром, вестибюль та парадні мармурові сходи. Тут зберіглося оригінальне оздоблення стін та стелі у неокласичному стилі, скульптурна група із зображенням жезла бога Меркурія, покровителя торгівлі, парних маскаронів Аполлона та Діоніса, а також перевернутого «рогу достатку» — символу богині Фортуни.

Також на першому поверсі були житлові кімнати господаря та контора з окремим входом з вулиці Пилипа Орлика. На жаль, декор цих приміщень майже не зберігся через перепланування, проведене у 1934 році. Зараз у кімнатах колишньої контори містяться виставкові зали, де можна побачити роботи сучасних митців. Частина приміщень нині на реставрації.

Текст і фото: Тетяна Сизоненко (21.09.2021 р.)