Тетяна Іонова

326. Пам’ятне місце боїв воїнів Першої чехословацької окремої бригади 1943 (іст.).

Пл. Інтернаціональна.

Сформована в СРСР у жовтні–листопаді 1943. Перша Чехословацька окрема піхотна бригада під командуванням полковника Л. Свободи у складі 51-го стрілецького корпусу 38-ї армії 1-го Українського фронту брала участь у боях за визволення Києва від нацистських окупантів. У взаємодії з 136-ю і 240-ю стрілецькими дивізіями бригада діяла у напрямку головного удару з боку Вишгорода до центру Києва. Чехословацькі танкісти й автоматники вели запеклі бої на Сирці, наступали вздовж Брест-Литовського шосе до заводу «Більшовик», оволоділи пасажирським вокзалом «Київ-1» і на ранок 6 листопада вийшли на берег Дніпра південніше Києво-Печерської лаври. За участь у Київській операції бригаду нагороджено орденом Суворова 2-го ступеня, 139 офіцерів і солдатів – орденами і медалями СРСР, поручик А. Сохор і надпоручик Р. Тесаржик удостоєні звання Героя Радянського Союзу (1943).

1970 у північній частині площі відкрито пам’ятний знак: бучардову червону гранітну стелу прямокутної форми з анотаційним написом, встановлену на невисокий гранітний цоколь (архітектори В. Гопкало, М. Кульчинський, худ. А. Гайдамака).

Література:

История Киева. – К., 1985. – Т. 3, кн. 1; Моложавенко В. Дороги вели в Прагу. – Х., 1985; Свобода Л. Від Бузулука до Праги: спогади президента Чехословацької Соціалістичної Республіки. – 2-е вид. – К., 1968.