Пам’ятник О. М. Бойченку (№ 85)

Галина Скляренко

359. Пам’ятник Бойченку О. М., 1973 (мист.).

Вул. Велика Китаївська, 85. На алеї, посадженій вздовж фасаду гімназії ім. О. Бойченка.

Автор – ск. В. Шатух. Вис. погруддя – 0,95 м, постаменту – 2,35 м, стилобата – 0,35 м.

Бойченко Олександр Максимович (1903–50) – письменник, громадський діяч. Народився й навчався в Києві: у залізничному і вищому початковому училищах. 1926 – секретар райкому комсомолу. 1927–29 – завідувач оргвідділу, потім – секретар Київського окружкому. 1930–32 – генеральний секретар ЦК ЛКСМУ. Обирався також членом ЦК КП(б)У, ВУЦВК та Центрального виконавчого комітету СРСР. З 1931 був прикутий тяжкою хворобою до ліжка. Автор широко відомої у свій час повісті-трилогії «Молодість», присвяченої комсомолу України 1920-х рр. (не закінчена). Мешкав у Києві на вул. М. Грушевського, 9. Ім’ям О. Бойченка названо вулицю у місті.

Гранітне погруддя встановлено на прямокутному постаменті, облицьованому чорним мармуром, та сірому гранітному стилобаті. На чоловому боці постаменту вирізьблено напис – цитату і стилізований під факсиміле підпис О. Бойченка. Ретельно відтворено портретні риси молодого обличчя. Проте жорстко фронтальна композиція, узагальнена пластика, відсутність деталей надають образу типізовано-безособових рис.

Олександр Бойченко. – К., 1973.