Микола Коломієць

561.5. Житловий будинок, 1951 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 16. На червоній лінії забудови вулиці.

Перший каркасно-панельний житловий будинок у Києві. Автори проекту – архітектори В. Єлізаров (керівник), О. Величкін, М. Єпифанович, В. Козлов, В. Конопацький, С. Нечаєв. Розрахований на 15 квартир.

Шестиповерховий, каркасно-панельний, односекційний, у плані прямокутний. Каркас – із двопрогінних залізобетонних рам, розміщених у поперечному напрямку з кроком у 3,5 м. Рами з’єднано балками перекриттів. Основа планувального рішення – рядова секція з двома трикімнатними та однією двокімнатною квартирами. Дах дво-хилий.

Композиція будівлі грунтується на поєднанні пластично виразного оформлення першого поверху з гладенькою поверхнею стіни другого – шостого поверхів. Будинок увінчано розвиненим карнизом, що спирається на кронштейни, та легкою витонченою балюстрадою. Під вікнами розміщено орнаментальні вставки. З пласкими прямокутними формами верхніх поверхів контрастує перший поверх з розвиненими пластичними формами, що має п’ять аркових прорізів, архівольти яких спираються на невисокі пілястри з капітелями своєрідної форми.

Архітектура споруди відбиває перші кроки розвитку індустріального домобудування в Україні, спробу сполучити збірні елементи заводського виготовлення з елементами класики й українського народного декоративного мистецтва.

Будинок вирізняється завершеністю композиції, пропорційністю побудови, чіткою прорисовкою деталей.

Література:

Архитектура Украины (1917 – 1967). – К., 1967; Нариси історії архітектури Української РСР (радянський період). – К., 1962.