Людмила Рилкова

561.46. Житловий будинок («малий пасаж»), 1911 – 12 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 18. На межах ділянки. Утворює глибокий вузький курдонер, відкритий в бік вулиці. На червону лінію забудови вулиці виходять торцеві фасади бічних об’ємів зі зрізаними наріжжями.

Споруджений на садибі власника В. Детерінга за проектом арх. А. Трахтенберга, інж. В. Максимова коштом Другого київського будинку на паях. Репрезентує новий напрям у домобудуванні – житлові будинки, що належали товариствам власників квартир. Споруди цих товариств вирізнялись особливо раціональним використанням площі ділянки. На першому поверсі прибуткового будинку містилися магазини «Золото та срібло», продажу годинників «Женева», а також кінематограф «Чари».

У 2000-х рр. первісний двосхилий дах частково перебудовано на мансардний.

Шестиповерховий, цегляний, пофарбований, у плані П-подібний, трисекційний. Поповерхове планування бічних об’ємів коридорне, центрального – секційно-коридорне. Перекриття пласкі.

В архітектурі симетричної за композицією споруди використано модерністськи трактовані форми цегляного стилю. Горизонтальні членування бічних внутрішніх фасадів перебиваються вертикальними акцентами у вигляді центрально розміщених розкріповок, що відповідають сходовим кліткам. Лаконічний архітектурний декор складається з півциркульних здвоєних вікон другого поверху, стрічкових міжповерхових гуртів четвертого – п’ятого поверхів, оформлених архівольтами півциркульних прорізів четвертого поверху, вінцевого розвиненого карниза на чоловому, торцевих і бічних фасадах.

Споруда – один з небагатьох у Києві зразків вирішення прибуткового житлового будинку з торговельним пасажем.

Тепер в будинку містяться торговельні заклади та установи.

ДАК, ф. Р-330, оп. 4, спр. 30; ДАКО, ф. 10, оп. 1, спр. 266.