Олена Годованюк, Олена Мокроусова, Лариса Федорова

561.39. Житловий будинок кін. 19 – поч. 20 ст., в якому проживав Скоропадський П. П. (архіт., іст.).

Вул. Червоноармійська, 21. На червоній лінії забудови вулиці. До 1898 – № 27.

У серед. 19 ст. ділянка належала подружжю Є. і К. Орловських, з 1871 – міщанину С. Стрілецькому. З 1880-х рр. – І. Розенберг, з кін. 1890-х до кін. 1910-х рр. – подружжю Л. і Р. Бендерських, які, вочевидь, і були замовниками будівництва наявного чотириповерхового будинку. Використовувався як прибутковий. У 1900 – 10-х рр. тут містився готель «Петербурзький», на першому поверсі – торговельні заклади.

Чотириповерховий, цегляний, пофарбований, у плані прямокутний, з бічним виступом на дворовому фасаді вздовж сусідньої ділянки і проїздом на подвір’я на правому фланзі. Перекриття пласкі. Дах двосхилий, бляшаний.

Головний фасад на дев’ять віконних осей має симетрично-осьову композицію. На центральній осі влаштовано вхід та парадні сходи, її акцентовано на верхніх поверхах невеликим, прямокутним у плані еркером, який підтримують два масивні кронштейни. Еркер завершує трикутний фронтон з ліпленням у тимпані, над яким підноситься восьмигранна баня з фігурним завершенням. Кути еркера підкреслено на другому поверсі лопатками, на третьому і четвертому – пілястрами. Центр фасаду акцентовано також широкими вікнами еркера – прямокутним на другому поверсі, півциркульним – на третьому. Останнє обрамлене багатопрофільним архівольтом з масивним замковим каменем. Архівольт спирається на дві пілястри з іонічними капітелями. Фасад членують пілястри: на другому поверсі – тосканського, на третьому та четвертому – коринфського ордера. Вікна другого поверху прямокутні, над ними – горизонтальні вставки з картушем у центрі, обрамленим дрібним ліпленим рослинним орнаментом. Вікна третього та четвертого поверхів – з півциркульними перемичками, обрамленими архівольтами.

Центри архівольтів на третьому поверсі прикрашено замковими каменями, на четвертому – масками левів.

У проїзді збереглося первісне склепіння на підпружних арках з декоративними нервюрами.

Будинок – характерний зразок забудови однієї з торговельних вулиць Києва кін. 19 – поч. 20 ст., виконаний у формах історизму.

У березні 1918 в готелі «Петербурзький» знімав дві кімнати Скоропадський Павло Петрович (1873 – 1945) – військовий, державний діяч, отаман Вільного козацтва (з жовтня 1917), гетьман України (квітень – грудень 1918).

У період проживання за цією адресою займався створенням політичної організації – «Української народної громади», яка підготувала державний переворот 29 квітня 1918. Збори членів організації відбувалися на вул. Володимирській, 45 у квартирі В. Любинського (див. ст. 72.41). В готелі «Петербурзький» у П. Скоропадського бувало багато відомих політичних діячів, представників Союзу земельних власників, Української демократично-хліборобської партії, промислово-фінансових кіл тощо. До початку березня проживав у готелі «Кане» на вул. Хрещатик, 40/1, у кінці березня переїхав у найману квартиру на Хрещатику.

1919 в будинку містився Наркомпрод (наркомат продовольства), де працював письменник К. Паустовський.

Тепер на першому поверсі містяться магазини.

Література:

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 2093; ф. 163, оп. 41, спр. 32; Весь Киев: Адресная и справочная книга на … (1899 – 1915) год. – К., 1899 – 1915; Скоропадський П. Спогади (кінець 1917 – грудень 1918). – К.; Філадельфія, 1995; Хінкулов Л. Ф. Літературні зустрічі. – К., 1980.