Сергій Кілессо

561.16. Житловий будинок, 1938 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 42. На червоній лінії забудови вулиці, торцями прилягає до суміжних споруд.

Збудований за проектом арх. В. Анащенка.

Шестиповерховий, цегляний, тинькований, у плані прямокутний. Дах двосхилий. Односекційний, на десять квартир. На першому поверсі розміщено нежитлові приміщення та вхідний блок з проходом у двір. Тримаршові сходи оточують ліфтову шахту. Перекриття пласкі. Споруджений у стилі радянський ретроспективізм під впливом естетики конструктивізму, яка обумовила строгість оформлення.

Основну поверхню чолового фасаду розчленовано пілястрами з доричними капітелями. Перший поверх гладенько рустовано. Шостий – аттиковий – відокремлено карнизом великого виносу. Головний вхід акцентує вікновітраж сходової клітки на висоту п’яти поверхів. Під вікнами між пілястрами вміщено розетки в квадратному обрамленні з маленьких іоніків.

Будинок вдало репрезентує архітектуру 1930-х рр.

Тепер на першому поверсі містяться магазини.