Людмила Рилкова

561.19. Житловий будинок, 1907 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 50/23. На розі з вул. Саксаганського, на червоних лініях забудови. На ділянці з падінням рельєфу.

Належав Я. Сироткіну. 1943 згорів, відновлений в кін. 1940-х рр. На поч. 2000-х рр. після пожежі розібрано дах і четвертий поверх.

Чотириповерховий з підвалом, цегляний, пофарбований, у плані складної Г-подібної конфігурації. Первісний дах двосхилий на дерев’яних кроквах, з бляшаною покрівлею. Двосекційний, поповерхове планування коридорне з двобічним розташуванням приміщень. Перекриття пласкі. Оформлений у стилі модерн.

Композиція фасадів центрально-осьова, закріплена розкріповками, що підкреслюють парадні входи в будинок. Наріжну частину виділено еркером на рівні другого – третього поверхів. Еркер і розкріповки завершено високими фігурними щипцями, які посилюють значення вертикальних членувань. Мотив горизонталей підкреслено вінцевим карнизом значного виносу та прямокутними у плані балконами другого поверху на масивних кронштейнах з цегляним огородженням, що надають будівлі монументальності. Декор має лінійний і площинний характер. Входи в будинок влаштовано на кожному з двох чолових і позбавлених декору тильних фасадів.

Будинок – цінний зразок житлової споруди в стилі модерн.

ДАК, ф. 143, оп. 2, спр. 2091; ф. 163, оп. 6, спр. 164; оп. 46, спр. 199, 313.