Олена Годованюк, Олена Мокроусова

561.20. Житловий будинок, 1900 (архіт.).

Вул. Червоноармійська, 56. На червоній лінії вулиці, в ряді щільної різночасової забудови.

До 1898 садиба мала № 72, потім до 1950-х рр. – № 62. Первісно ділянка була наріжною з вул. Жилянською. Наявний будинок зведено за проектом техніка-будівничого А.-Ф. Краусса на замовлення останнього власника садиби Я. Барухіна, який володів нею до націоналізації в радянський час. 1918 у садибі містилося Перше Єврейське товариство кооперативів.

Чотириповерховий, цегляний, у плані прямокутний, перекритий двосхилим дахом. Глухі брандмауери примикають до сусідніх будинків. Перший поверх призначений для закладів торгівлі.

Вирішений у формах історизму. Семичастинна композиція 15-віконного чолового фасаду сформована трьома пласкими ризалітами. Центральний з них, де влаштовано вхід до будинку, увінчано трикутним фронтоном з ліпленим картушем в тимпані та двоступінчастим парапетом. Бічні завершено невисокими прямокутними парапетами.

Оздоблення кожного поверху різне. Перший членують рустовані лопатки, другий – лопатки, які складаються з прямокутних кесонів. Півколони витягнутих пропорцій, які об’єднують третій та четвертий поверхи, в нижній частині прикрашено канелюрами, увінчано капітелями коринфського ордера.

Вікна нижніх поверхів прямокутні, верхніх – аркові, обрамлені невеликими пілястрами та півколонами. Фасад увінчує карниз значного виносу, розкріпований над центральним та бічними ризалітами. Площину фасаду пофарбовано в жовтий колір. На ньому ефектно виділяються білі півколони, карнизи, архівольти з замковими каменями над вікнами четвертого поверху, інші декоративні деталі.

Споруда – характерний зразок київського прибуткового будинку з магазинами на першому поверсі, в оздобленні якого застосовано модернізовані елементи різних архітектурних стилів.

Тепер на першому поверсі ресторан і магазин.

Література:

Там само, ф. 100, оп. 1, спр. 295, 1718; ф. 163, оп. 41, спр. 5699; оп. 46, спр. 424; ф. Р-6, оп. 3, спр. 413.