Наталія Кузишина

561.2. Адміністративний будинок 1950-х рр., в якому працював Гаркуша М. А. (архіт., іст.).

Вул. Червоноармійська, 8. На червоній лінії забудови вулиці.

Шестиповерховий, цегляний, у плані прямокутний. Елементи оздоблення виконано у класичній стилістиці. Перший і другий поверхи оброблено лінійним рустом. Центральну частину чолового фасаду підкреслюють два пласкі пілястри. На третьому поверсі – балкон на фігурних консолях. Вікна прямокутні, тридільні, на п’ятому поверсі заглиблені в аркові профільовані ніші. Карниз широкого виносу на консолях декоровано зубчиками. Об’єм будівлі увінчано двома наріжними пінаклями.

Цоколь і портал головного входу облицьовано чорним гранітом.

Будинок – зразок повоєнної забудови.

1963 – 84 на другому поверсі у кабінеті міністра працював Гаркуша Микола Андрійович (1914 – 91) – державний діяч, заслужений меліоратор УРСР (з 1974). У ці роки – перший міністр меліорації і водного господарства УРСР.

За його участю в системі Мінводгоспу УРСР створено два главки: «Головпівденбуд» і «Головмеліоводбуд». Основними напрямами їхньої роботи було створення великих водних господарсько-меліоративних комплексів, зокрема, найбільших у Європі ПівнічноКримського каналу, Каховської, Приазовської, Краснознам’янської систем для забезпечення гарантованого виробництва зерна й кормів, вітчизняного рисосіяння. Під керівництвом М. Гаркуші міністерство виконувало функції регулювання й охорони водних ресурсів в Україні, експлуатації водосховищ міжгалузевого значення, дотримання міжнародних угод із запобігання забрудненню берегових зон Азовського та Чорного морів, прикордонних річок. Обирався народним депутатом різних рівнів, у т. ч. депутатом Верховної Ради УРСР.

2004 на фасаді будинку встановлено меморіальну бронзову дошку з барельєфним портретом М. Гаркуші (ск. В. Чепелик, арх. В. Скульський).

Тепер тут міститься Державний комітет України по водному господарству.

Держкомітет України по водному господарству. Особова спр. М. А. Гаркуші.