Сергій Білокінь, Марія Кадомська, Володимир Хромченков

Житловий будинок 1908 – 11 рр., в якому проживав Чаговець В. Ю.

(архіт., іст.).

Вул. Велика Житомирська, 23.

На червоній лінії забудови вулиці. В 1908 – 09 рр. у садибі священика І. Радзимовського за проектом арх. М. Клуга було зведено чотириповерховий будинок. Надбудову решти двох поверхів, а також декоративне оформлення головного фасаду в стилі модерн виконано у 1911 р.

Шестиповерховий, цегляний, у плані Т-подібний, односекційний. Первісне двоквартирне планування поверхів в основному збереглося. Композиція головного фасаду симетрична. Центральна вісь підкреслена невеликим ризалітом сходової клітки з .вертикальними членуваннями й фігурним аттиком. Декор фасаду ліпний, скульптурно-орнаментальний, побудований на характерних для модерну стилізованих рослинних мотивах, маскаронах, вертикальних стрічках і тягах. Балкон п’ятого поверху підтримують цікаві кронштейни цибулястої форми. Стилістика фасаду, його пластична насиченість відзначаються високим мистецьким рівнем декору, що надає будинку виразного абрису, властивого всій вулиці в цілому.

У 1910-х pp. тут проживав Чаговець Василь Юрійович (1873 – 1941) – фізіолог, акад. АН УРСР (з 1939). З 1910 р. – професор Київського університету, з 1921 р. – медичного інституту. Один із основоположників сучасної електрофізіології.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 2027;

Історія Академії наук Української РСР. – К., 1982.