Тетяна Трегубова

Житловий будинок, 1910-і pp.

(архіт.).

Вул. Велика Житомирська, 6/11.

Має один номер із житловим будинком зі «старокиївською аптекою» 19 ст. Збудований як вставка між сусідніми будинками.

Триповерховий, з підвалом, у плані прямокутний, чотириквартирний. У лівому крилі влаштовано проїзд на подвір’я, над проїздом – світловий дворик, в який звернено вхід на сходову клітку. Відзначається оригінальними архітектурними й конструктивними особливостями. Стіни із штучних блоків (20х20х40 см), виготовлених з цегляного бою й вапняно-цементного розчину.

Головний тривіконний фасад виконано у дусі історизму з характерною для ренесансу симетрією побудови та ярусною тектонікою. Його центр підкреслено балконом другого поверху на масивних консолях. Великі вітрини торговельного приміщення оформлено ажурними металевими рамами з орнаментом геометрично-рослинного характеру. Основним засобом художньої виразності у вирішенні фасаду є імітація мурованої кладки: темно-сірої з бучардованою поверхнею (перший поверх, наріжний руст, віконні перемички) і світло-рожевої з гладенькою поверхнею (верхні поверхи). Простінки між вітринами оздоблено імпостами із штучного граніту. У будівельній практиці Києва на рубежі 19 – 20 ст. будинок виділяється безсумнівною своєрідністю. Тепер перший поверх зайнято торговельними закладами.

Весь Киев: Адресная и справочная книга на 1914 год. – К., 1914.