Олександр Тищенко

490.2. Будинок громадського призначення, 1937 – 38 (архіт.).

Вул. Верховинна, 13. В глибині ділянки, оточеної висотною житловою забудовою 1970 – 80-х рр. Головний фасад орієнтований у бік вул. Верховинної.

За однією з версій, призначався для лікарні, за іншою – для дитячих ясел.

У повоєнні роки прибудовано тильний одноповерховий об’єм, здійснено капітальний ремонт.

Одно-, двоповерховий з підвалами, цегляний, побілений, у плані Т-подібний.

Дахи вальмові та двосхилі, криті шифером. Міжповерхові перекриття із залізобетонних плит. Внутрішнє планування коридорне: у головному двоповерховому об’ємі – однорядне, у перпендикулярному до нього тильному одноповерховому – дворядне. Стильове рішення витримано у формах неокласицизму радянської доби з деякими ремінісцентними елементами конструктивізму.

Найрепрезентативнішою частиною симетричної за композицією споруди є головний фасад. В його центрі міститься огороджена балюстрадою двоярусна галерея-тераса зі стовпчиками на другому поверсі та квадратними у плані опорами, завершеними спрощеними капітелями й розетками – на першому. Прямокутний отвір головного входу по осі фасаду прикрашений рамковим порталом з орнаментальним ліпленням. Рідко розставлені прямокутні вікна обрамлені ледь прокресленою П-подібною лиштвою і підвіконними «дзеркалами», потужні вертикалі поповерхових опор галерей врівноважено горизонталями стрічкового невисокого цоколю, профільованого тягнутого карниза, міжповерхового гурту. Такий самий характер має оформлення тильного та бічних фасадів.

В опорядженні інтер’єрів головна увага приділена комунікаційним приміщенням, розташованим вздовж центральної осі. Підлоги вестибюля і розподільчого ходу (2-й поверх) виконано зі штучного каменю. Розгалужені тримаршові сходи мають балюстрадне огородження й орнаментальне ліплене оздоблення нижніх площин маршових полотен.

Споруда є характерним архітектурним твором кін. 1930-х рр. з виразними стильовими ознаками.

Тепер тут медичний заклад.

Література:

Архів ДержНДІТІАМ, інв. № Г-14582, хр. шк. 12/20: Будинок на вул. Верховинній № 13 у м. Києві (плани 1 та 2 поверхів). – К., 1990; В Київській міськраді // Рад. Київ. – 1938. – № 9; Ліберман Д. Сталінське піклування про матір і дитину, нові родильні будинки, ясла, дітсадки // Соц. Київ. – 1936. – № 6; Шулькевич М. М., Дмитренко Т. Д. Киев. – К., 1978.