Раїса Бондаренко

Гуртожиток гірничодобувного технікуму, 1950 р.

(архіт.).

Вул Володимирська, 69.

На витягнутій вздовж вулиці ділянці. Збудовано за проектом архітекторів В. Гопкала, А. Добровольського, А. Косенка.

П’ятиповерховий, у плані Г-подібний, складається з двох різновеликих об’ємів з коридорною двобічною системою планування. У конструкціях застосовано внутрішній бетонний каркас і цегляні стіни, у заповненні перекриттів використано порожнисті керамічні камені. Композиція вуличного фасаду асиметрична. Вертикальне зміщення двох різновеликих об’ємів через значний перепад рельєфу відзначено декоративною вежею і арковим проїздом на подвір’я. В оздобленні фасадів використано поєднання світлої лицьової цегли з гранітним облицюванням «під шубу» нижнього ярусу з відлитими з бетону нечисленними класичними архітектурними деталями (карниз, еркери, портали, сандрики).

За вдале архітектурне вирішення і застосування нових конструкцій автори будинку були удостоєні Державної премії СРСР 1951 р.

Зодчество Украины: Сб. статей. – К., 1954;

Нариси історії архітектури Української РСР (радянський період). – К., 1962.