Оршанське євангеліє. 13 ст.

Ці риси ще виразніше виступають в ілюстраціях Оршанського євангелія XII – XIII століть, яке походить, як вважають дослідники, з південноруських земель (Центральна наукова бібліотека АН УРСР) [А. И. Соболевский. Источники для знакомства с киевским говором. – «Журнал Министерства народного просвещения», СПб., 1885, февраль, стор. 353]. Характерне з цього боку зображення євангеліста Луки. Вся увага тут зосереджена на виразному, вдумливому, вольовому обличчі, добре модельованому й виконаному досить живописно, без різкості й сухості, нерідко властивих суто лінійним зображенням. У композиції переважають вишнево-золоті кольори, приглушене звучання яких надає м якості всьому колориту.

В мініатюрах Оршанського євангелія виразно виявилося ослаблення орнаментальних і посилення образотворчих засад. Ця тенденція далі знайшла вияв і в інших пам’ятках української мініатюри, що свідчить про проникнення в них реалістичних елементів (с. 320 – 322).

Євангеліст Лука. Мініатюра з Оршанського євангелія. XIII ст. Центральна наукова бібліотека АН УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 320.