Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Ні просьби, ні грозьби, ні тортури, ані смерть
не приневолять тебе виявити тайни

Богдан Хмельницький

?

Ансамбль Софійського собору (№ 24)

Ансамбль Софійського собору (№ 24)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Національний заповідник “Софія Київська” 11 – 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Національний заповідник “Софія Київська” [Постанова Кабінету міністрів України № 1761 від 27.12.2001 р. “Про занесення пам’яток історії, монументального мистецтва та археології національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України”].

У серпні 1651 р. під час окупації Києва литовським військом монастир було пограбовано (“казну всю поимали, и всякий церковный чин, ризы и сосуды, и всю церковную утварь и образ св.Софии взяли”) – за листом киянина Федора Бориспольченка до білгородського воєводи кн.Б.О.Репніна з 12.09.1651 р. [Смирнов Я.И. Рисунки Киева 1651 г. по их копиям кон.18 в. – “Труды 13-го археологического съезда”, М., 1908 г., т. 2, с. 288].

Слід знати, що Софійський собор орієнтовано апсидами на північний схід, а не на схід, як робиться звичайно. В літературі на це не звертають уваги, і тому фасад з апсидами називають східним (хоча в натурі він є північно-східним), а фасад з головним входом – західним (хоча в натурі він є південно-західним).

В нашому каталозі ми послідовна вживаємо натурні назви, а не зазначені умовні; отже, у нас фасад з апсидами завжди зветься північно-східним.

Оскільки інші будинки ансамблю орієнтовані за осями Софійського собору, то вказана система іменування фасадів і точок зйомки поширюється і на них.

Список літератури – на сайті «».