Галина Скляренко, Ірма Тоцька

503.14. Пам’ятний знак на честь бібліотеки Ярослава Мудрого, 1969 (мист.).

На території заповідника, на невеликому зеленому газоні навпроти головного (західного) входу до собору Святої Софії. Автор – ск. І. Кавалерідзе.

Розміри брили: вис. – 1,7 м, шир. – 1,05 – 1,4 м, товщина – 0,4 – 0,5 м; вис. постаменту – 0,15 м.

Встановлено на честь бібліотеки (книгосховища), заснованої при соборі великим київським князем Ярославом Мудрим. Про цю подію розповідає літопис під 1037 у статті, що підсумовує діяльність Ярослава. Князь, який мав нахил до книг, зібрав «писців многих» – перекладачів з грецької на слов’янську мову, які «списали багато книг», також «придбав» книги і «положив їх у церкві Святої Софії». Склад бібліотеки, кількість книжок, місце розташування книгосховища точно невідомі. Вчені вважають, що збірня налічувала понад 900 томів. Поряд з богослужбовими книгами (переважна більшість) тут були і світські твори, а також архів митрополії. До наших часів збереглося чотири книги, які, ймовірно, належали давній Софійській бібліотеці: «Остромирове Євангеліє» (1056 – 57), два «Ізборники Святослава» (1073 і 1076), «Реймське Євангеліє».

Невисоку, видовжену сіро-коричневу гранітну брилу неправильної природної форми встановлено на низькому постаменті з прямокутних пласких гранітних блоків. Чоловий відшліфований бік стели стилізовано під сторінку давньоруського рукопису, на якому контурним рельєфом виконано погрудне зображення Ярослава Мудрого у князівській шапці, з книжкою в правій руці; під ним напис «Ярослав Мудрий» і дати правління «1019 – 1054 рр.». Нижче давньоруський текст з літопису: «В лето 6545. Сей же Ярослав, сын Володимер, насея книжными словесы сердца верных людей. Велика бо польза бывает человеку от учения книжного». В тексті буквиця, цифри написані літерами, скорочені слова – під титлами. В останньому рядку – у дужках зазначено джерело цитати – «Повість временних літ. 1037 р.». Шрифт напису та декоративні елементи стилізовані в дусі давньоруських рукописних книг. На зворотньому боці каменю на вис. 0,9 м від нижньої плити заглиблена ділянка обробленої поверхні (вис. – 0,37 – 0,45 м і шир. – 0,5 – 0,52 м), де викарбувано анотаційний текст з датою і на честь якої події встановлено пам’ятний знак.

Нижче ліворуч на вис. 0,47 м на ділянці зрівняної поверхні (вис. – 0,14 м, шир. – 0,38 м) скорописом вирізьблено ім’я автора: «Кавалерідзе Іван Петрович».

Завдяки вдалому художньому рішенню пам’ятний знак органічно вписується в історико-природний простір заповідника і є його важливим образно-інформаційним елементом, що не лише розповідає про події, які відбувалися в монастирі, а й завдяки точній історичній стилізації вводить глядача до образного світу книжної культури Київської Русі.