Зінаїда Кедрова

Житловий будинок, 1-а пол. 19 ст.

(архіт.).

Вул. Волоська, 5.

Окрема будівля по фронту кварталу в одній садибі з цегляними двоповерховими спорудами кін. 19 – 20 ст. – наріжним житловим будинком (№ 5/14), бічним флігелем (№ 5-в) і типовим для Подолу сараєм з галереями у глибині затишного озелененого подвір’я. Зведено після пожежі 1811 р. відповідно до нових червоних ліній забудови вулиць.

Одноповерховий, дерев’яний, тинькований, у плані Т-подібний, на високому цегляному цоколі (первісне житловому), з мансардою по осі дворового фасаду. Дах вальмовий, залізний по дерев’яних кроквах. До чолового корпусу з центральним дворовим ризалітом ліворуч прилягає дерев’яна галерея (після війни перетворена на кімнату), праворуч – вхідний дерев’яний тамбур та відкриті сходи.

Внутрішнє планування – коридорне, з двобічним розміщенням кімнат. У центрі з боку вулиці – вітальня на три вікна, по боках – кімнати на одне вікно. Архітектурне вирішення головного фасаду ґрунтується на типовій симетричній схемі п’ятивіконного будинку періоду класицизму. У його тектоніці переважають горизонтальні членування, підкреслені лінією цоколю і карнизів простого профілю. Цегляний цоколь оброблено під руст, його закладені вікна мають прямі перемички з імітацією замкових каменів. Композиція житлового поверху – тридільна, з виділенням одновіконних бічних крил плоскими пілястрами. Прямокутні віконні прорізи оформлено простими лиштвами, прямими сандриками-поличками і підвіконними тягами. В інтер’єрі збереглося первісне оформлення вітальні – тягнуті стельові падуги, камін і груба, облицьовані білими кахлями. Є пам’яткою житлової архітектури у стилі класицизму.