Михайло Кальницький

Будинок 1880 р., в якому народився Булгаков М. О.

(іст.).

Вул. Воздвиженська, 10-в.

На Подолі, в урочищі Гончарі-Кожум’яки. Споруджений під наглядом арх. А. Геккера.

Двоповерховий, на напівпідвальному поверсі, дерев’яний, обкладений цеглою. Використовувався як житловий, а також як приміщення початкового навчального закладу. В 1890 – 92 рр. у власника садиби (на той час будинок № 28) священика Воздвиженської церкви М. Бутовського наймали квартиру доцент Київської духовної академії О. Булгаков з дружиною. 3(15) травня 1891 р. у подружжя народилася перша дитина – син Михайло (згодом письменник, драматург М. Булгаков; 1891 – 1940). Прожив у Києві понад 20 років, закінчив 1-у гімназію і медичний факультет університету (1916). У травні 1892 р. сім’я Булгакова переїхала на вул. Госпітальну, 4 (будинок не зберігся). Пізніше проживали на вул. Кудрявській, Андріївському узвозі тощо. Тепер будинок на реконструкції.

ДАК, ф. 163, оп. 41, спр. 1881;

ЦДІАУ, ф. 711, оп. 1, спр. 9014;