Віктор Завада

307. Особняк, кін. 19 ст. (архіт.).

Вул. Введенська, 6-б. У глибині внутрішньоквартального простору.

Первісно являв собою типовий для рядової забудови Подолу 19 ст. зразок садибного будинку, відкритого з боку вулиці. На поч. 1900-х рр. внаслідок забудови зовнішнього периметру кварталу багатоповерховими цегляними спорудами особняк опинився частково закритим триповерховим будинком № 6 на вул. Введенській, що до певної міри знизило його містобудівну цінність.

Одноповерховий, дерев’яний, зовні обкладений цеглою, в плані трапецієподібний. Дах чотирисхилий. На відміну від досить лаконічного й компактного об’ємного вирішення споруди, її внутрішнє планування вирізняється нагромадженням різних за розмірами та конфігурацією приміщень, які виникли внаслідок пізніших перебудов споруди.

Разом з тим, у плануванні будівлі ще досить чітко простежується домінантне значення її центрального ядра з головним входом, коридором і холом квадратної в плані форми, загальне тяжіння до симетрії.

Споруджений у стилі історизм. Найбільшу архітектурно-художню цінність пам’ятки являє її головний, первісно відкритий з боку вул. Введенської фасад, підкреслено горизонтальні пропорції якого досить вдало розбиті пілястрами на три частини. Центральна з них виділена більш складним і насиченим цегляним декором, вишуканими стрілчастими формами дверного та віконних прорізів, невисоким, але виразним за своєю пластикою фронтоном. Завдяки цьому композиція головного фасаду набуває підкреслено симетричного характеру, надаючи архітектурі цілісного й естетично завершеного вигляду.

Споруда належить до числа найсвоєрідніших зразків рядової садибної забудови Києва 2-ї пол. 19 ст. Тепер тут офіс приватного підприємства.