1844 р. Вигляд з півночі

Шевченко Тарас Григорович (1814-1861).

Видубицький монастир у Києві. 1844.

Офорт. 17,1: 24.2. Державний музей Т. Г. Шевченка, Київ.

Цей офорт – другий і останній з краєвидів Києва, що увійшли до альбому офортів «Живописная Украйна», виданого Т. Г. Шевченком 1844 р. у Петербурзі. Зображена Михайлівська церква Віщубицького монастиря, збудована у 1070-1088 pp. сином Ярослава Мудрого Всеволодом, який мав поблизу заснованого монастиря на вершині гори свій Красний двір – навпроти найзручнішого перевозу через Дніпро. Дніпро підходив тоді під самі гори, і для того, щоб вберегти монастир від зсувів, київський будівничий П. Милонєг збудував у 1180-1200 pp. під Видубичами велику підпірну стіну. Проте в XVI ст. частина гори із східною частиною Михайлівського собору обвалилася. В 1635-1647 pp. його відбудував Петро Могила. У 1766-1769 pp. собор відновили ще раз і перетворили на монастирську бібліотеку.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 176.