Митрополичий корпус

Розташований біля південної стіни дзвіниці. Побудований у 1770 р. за проектом архітекторів М.Юрасова та Ф.Папова як монастирські келії, згодом служив будинком ігумена, потім митрополита.

Первісне прямокутна в плані на кам’яному льоху будівля була одноповерховою. У 1780 р. надбудовано дерев’яний 2-й поверх з двосхилим дахом, укритим лемехом (у 1840 р. замінений дранкою). У цей період головний вхід прикрашав колонний портик. 1895 р. за проектом архітектора Є.Єрмакова дерев’яний 2-й поверх замінено мурованим, будівлю подовжено на одну секцію, а замість портика головний вхід прикрашено характерним для тієї доби металевим зонтом. У 1966 р. проведено ремонтно-реставраційні роботи (відновлено дах, підлогу, столярку).

Розпланування будинку – коридорне з двобічним розміщенням келій і центральним вестибюлем. До будинку ведуть три входи (головний – на східному фасаді та два – на західному). До західних входів були перекинуті через глибокий приямок дерев’яні містки, які з’єднували будинок з монастирським садом. Приміщення 1-го поверху перекриті хрещатими та циліндричними склепіннями, перекриття 2-го поверху – плоскі. Фасади розчленовано пілястрами та збагачено скромними обрамленнями вікон, причому первісна архітектура фасадів 1-го поверху збережена, а 2-й поверх уже набув рис модерну.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 17 – 18