Галина Максимова, Дмитро Малаков

Житловий будинок, 1914 р.

(архіт.).

Вул. Заньковецької, 6.

На червоній лінії забудови вулиці. Зведено на замовлення домовласника М. Осипова як прибутковий будинок. У стилі модерн, з виразними елементами неоготики у декоративному оформленні головного фасаду. Спалений у вересні 1941 р., відбудований після війни. Семиповерховий, цегляний, з напівповерхом, неоднакова висота якого зумовлена різким ухилом рельєфу уздовж вулиці. Перекриття плоскі. Конфігурація будинку продиктована порівняно обмеженою ділянкою, відведеною під будівництво. Основний об’єм – семиповерховий, з крилами і ризалітом, що виступає у бік подвір’я. До торцевого фасаду (західного) прилягає шестиповерховий флігель, зведений пізніше, але композиційне пов’язаний з вуличним корпусом. Внутрішнє планування являє собою сполучення коридорного з двобічним розташуванням приміщень і секційного характерного для кін. 1940 – поч. 50 х рр. – часу відновлення будинку. До лівого торця прибудовано житлову секцію, разом з такою самою симетричною секцією біля торця будинку № 10, яка фланкує курдонер перед будинком № 8. Головний фасад розчленовано еркерами й різноманітними за формою та обрамленням віконними прорізами. Пластику фасадів доповнюють ажурні огорожі балконів. У будинку поєднуються риси історизму і модерну.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 1609; ф. 143, оп. 1, спр. 241.