Марина Шевченко

Будинок школи 1936 р., в якій навчалася Маркус Т. Й.

(іст).

Вул. Жилянська, 46.

На розі вулиць Володимирської і Жилянської, з відступом від червоної лінії забудови вулиці. Чотириповерховий, цегляний. Тут в 1936 – 37 рр. навчалася Маркус Тетяна Йосипівна (1921 – 42) – комсомолка-підпільниця, яка за дорученням Київського підпільного міськкому КП(б)У та Залізничного підпільного райкому КП(б)У під час окупації міста фашистами займалася агітаційно-пропагандистською роботою, розповсюджувала листівки, брала активну участь у діяльності штабу диверсійно-підривної роботи. Влітку 1942 р. була заарештована і закатована у гестапо.

В 1991 р. на фасаді будинку встановлено бронзову меморіальну дошку з барельєфним портретом підпільниці (ск. В. Медведев, арх. А. Милецький). Тепер – школа № 44.

Архів КБТІ, № 23468-а / 783;

ДАКО, ф. 4, оп. 2, спр. 1, 20, 23, 86;