2008 р. У Києві мало не знесли унікальну пам’ятку архітектури

Дата: 27.10.2008

Прокуратурою столиці опротестовано рішення Шевченківської районної в місті Києві ради від 29 червня 2006 року про надання дозволу на знос житлового будинку на вул. Златовустівській, 53.

Як повідомили у прес-службі прокуратури Києва, під час перевірки встановлено, що Головним управлінням охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації (КМДА) в 2005 році цю будівлю взято на облік, як щойно виявлену пам’ятку архітектури і монументального мистецтва. Побудована вона в 1912 році в стилі модерн. В інтер’єрах житлових приміщень знаходяться художньо прикрашені керамічним кахлем старовинні печі і каміни.

Згідно з Законом України “Про охорону культурної спадщини” пам’ятки, їхні частини, пов’язане з ними рухоме і нерухоме майно зносити, змінювати, переміщувати (переносити) на інші місця заборонено без дозволу Головного управління охорони культурної спадщини КМДА. Такий дозвіл на знесення житлового будинку управління не надавало.

Шевченківською райрадою 2 жовтня 2008 року протест прокуратури задоволено, а рішення про знесення будинку скасовано, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Джерело: “Газета по-українськи”