Сергій Верговський

297.6.1.1. Окружний двір – с. Солов’ї, Старовижівський р-н, Волинська обл., 1857 (архіт.).

Двір-садиба, розрахований на одне господарство, з вітряком із с. Кримне. Навколо внутрішнього двору згруповано у суцільний блок будівлі («окружник»). До його складу входять багатокамерне житло, рублене з колених і тесаних плах та господарські приміщення, рублені з соснових різаних плах: колешня, сутки, шопа, шопа з ворітьми, круглі хліви, сілник і прибудований до нього керат (кінний привід січкарні), шопа з ворітьми та олійницею. Над усіма будівлями спільний дах на кроквах, критий соломою парками.

Житло (хата+сіни+комора+покліт) зведено з рублених вільхових тесаних плах. Власне хата курна. Зрубні стіни «миті» зсередини. Стеля з плах, укладених поздовж на зруб і поперечний сволок; у кутку біля печі лучник для освітлення хати лучиною з кайдуба.

Вікна без луток, рами вставлені у віконні прорізи, розтесані у сусідніх вінцях. Сіни прохідні. Двері у сінях на «вирії», полотно з колених дощок, в’язаних на рамі.

У хаті курна піч на дерев’яній основі – «на кругах». Обладнання традиційне: лави, мисник, стіл на покуті, піл, жердки. У сінях лава і піл для спання влітку, а також полиці для посуду.

У садибі експонуються традиційні предмети побуту та знаряддя праці: у хаті – полотняний одяг, колиска; унікальні колекції «сивого» гончарного посуду з с. Рокита Старовижівського р-ну, у господарських приміщеннях – дерев’яні плетені борони, сохи, велетенські кайдуби та лотки для зерна; у колешні – сукновальне знаряддя.