Сергій Верговський

297.6.3.1.2. Хата – с. Гажин, Наровлянський р-н, Гомельська обл. (тепер Республіка Білорусь), 18 ст. (архіт.).

Первісно складалася з клітки хати й тристінка сіней, згодом у сінях вигороджено вузьку комору. Рублена з соснового кругляка, в’язаного верхніми драчками і врубками, з шестигранними затесами вінців на кінцях для спрощення форми врубок. Стеля дощана поздовжня, укладена на поперечних сволоках, що спираються на поздовжній сволок. Дахи двосхилі (окремі над хатою й сіньми), рублені накотом, криті драницею, спертою у закрилини. Вікна волокові без луток з дерев’яними засувками.

Піч курна, глинобитна, на дерев’яному помості, укладеному на масивний брус, врубаний у стіни. Посеред хати лучник – плетений та обмащений глиною кіш, з підвішеним до нього «залізом» для спалювання лучини. Перед полом дерев’яна колиска. На жердці традиційний одяг. У сінях дерев’яний та плетений посуд, «жень» – п’ятнадцятиметровий, плетений косицею плаский ремінь з лосиної шкіри (щоб лазити на дерево до вулика), пішня для довбання борті та ін.