Петро Вовченко

297.7.5. Садиба – с. Велика Павлівка, Зіньківський р-н, Полтавська обл., кін. 19–20 ст. (архіт.).

Комплекс будівель малоземельного селянина-хлібороба, який додатково займався гончарним промислом. За хатою, що стоїть поблизу дороги, міститься комора, праворуч від неї – реконструйоване гончарне горно. На подвір’ї заскладована й огороджена тином гончарна глина. За хатою вишневий садок. Навпроти садиби, де лінія забудови вулиці робить вигин, у курдонері експонується колодязь-«журавель», що надає їй затишності і мальовничості.

297.7.5.1. Хата – с. Велика Павлівка, Зіньківський р-н, Полтавська обл., кін. 19 ст. (архіт.).

Багатодільна (хата +сіни+хатина+комора) з прибудованими хижею і ганком на стовпчиках.

Стіни рублені з плах, всередині та зовні обмазані глиною і побілені, хижа-чулан не обмазана, вертикально шальована дошками. Навколо хати висока призьба, підведена червонуватою глиною. Дах чотирисхилий, критий соломою. На вікнах одностулкові віконниці з різьбленням.

У хатині експонується гончарний круг, багато різноманітного глиняного посуду. Під стелею – полиці («п’ятра») для просушування свіжовиготовленого посуду. В комірчині стоять малі жорна, на яких гончар розмелював поливу.

Тип житла характерний для північно-східної Полтавщини.