Євангеліє. 14 ст.

Євангеліє. 14 ст.

На зв’язки білоруського мистецтва з українським вказують мініатюри відомого Лавришівського євангелія з бібліотеки Чарторийських у Кракові. Зображені тут євангелісти наділені великою життєвістю та експресією. Окремі мініатюри з невідомих причин лишилися в рисунках, що може свідчити про вільну творчу манеру, а не сліпе копіювання якого-небудь зразка. Лавришів знаходиться в Білорусії, недалеко від Новгорода-Сіверського, і не виключена можливість зв’язку його з новгород-сіверським мистецьким осередком XIV століття.

Мініатюра з Лавришівського євангелія. XIV ст. Краків, бібліотека Чарторийських.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 325.

Ну, ніякого новгород-сіверського мистецького осередку в 14 ст. не існувало (та й в інші століття, здається, також). Автор розділу – П.М.Жолтовський – переплутав Новгородок у Гродненській області (другу столицю Литви) з Новгородом-Сіверським. Лаврашів лежить біля Новгородка Литовського. – М.Жарких, 19.11.2006 р.