Пам’ятник Антонову А.І.

Володимир Кравченко, Віра Павленко

Пам’ятник Антонову А.І., 1977 (іст., мист.). Вул. Карпова. За 14 м від центрального входу до скверу Радянської Армії (замикає перспективу вулиці Карпова). Автори – ск. А.Івченко, архіт. В.Заговора. Розміри: вис. погруддя – 1,0 м, постаменту – 3,0 м.

Антонов Олександр Іванович (1910 – 42) – компартійний діяч. Народився в робітничій сім’ї. Працював учителем початкових класів, 1928 – 29 – пропагандист Менделєєвського райкому ВЛКСМ, потім – секретар комсомольської організації Шосткинського заводу, редактор Шосткинської районної газети «Зоря», з 1937 – на партійній роботі, з 1939 – заступник завідувача відділу пропаганди й агітації Сумського обкому КП(б)У. В липні 1941 затверджений секретарем Сумського підпільного територіального (на 4 райони) обкому КП(б)У, згодом – рядовий боєць і секретар парторганізації Лебединського партизанського загону на чолі з К.Карповим. 6 травня 1942 заарештований нацистами і підданий тортурам. Одну з вулиць міста Лебедина названо його іменем.

Фронтально зорієнтоване залізобетонне погруддя партійного діяча встановлене на цегляному потинькованому вузькому і високому пілоні. На фасадному боці пілона – чавунна дошка з анотаційним написом накладними літерами. Характер портретованого розкрито завдяки застосуванню реалістичної пластики. Проте реалістична портретна характеристика поєднується з узагальненістю пластичного моделювання, що надає пам’ятникові уніфікованості образного трактування, характерного для соціалістичного реалізму. Пам’ятник розрахований на круговий огляд.

[Білик О. В. Вітчизняна війна на Лебединщині (1941 – 1943 рр.) [Ксерокопія рукопису] / О. В. Білик // Науковий архів Лебединського міського художнього музею ім. Б. К. Руднєва. – Лебедин, 1961. – С. 63 – 64, 70 – 71, 93 – 96; Дейнека А. И. Памятники архитектуры Сумщины: путеводитель / А. И. Дейнека. – Х., 1989. – С. 139; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К., 1987. – С. 465; Сумщина в іменах : енциклопедичний довідник. – Суми, 2003. – С. 28.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 683.