2007 р. У царському кургані царя не знайшли

Леся Щербенко

Дата: 17.10.2007

Поблизу села Легедзине Тальнівського району на Черкащині виявили скіфський курган IV ст. до н.е. Дослідники знайшли лише розтрощені кістки, бо місце поховання було пограбоване.

– Курган досить великий, у діаметрі близько 60 метрів. Він був обкопаний ровом. Це свідчить, що він може бути царським, – розповідає директор заповідника ”Трипільська культура” 42-річний Владислав Чабанюк.

Курган складався з трьох поховань. У центральному виявили останки двох скіфів. За черепом з’ясували, що один мав від 18 до 23 років. Носив сережку. Її знайшли поряд, а також бронзовий котел на 8 літрів, у якому залишилися баранячі кістки.

У похованні поряд, імовірно, лежала царська особа. Усередині кургану знайшли кінські черепи, а на вході – останки раба-виночерпа з амфорою, де колись було вино. Царя, напевне, витягли грабіжники заради дорогої одежі та прикрас. У третьому похованні нічого не знайшли.

– Усі ці розкопки проводяться не за державні гроші. Нас зовсім не фінансують. Це кошти американські, британські, швейцарські. Одна експедиція потребує 25-30 тисяч доларів, – каже Владислав Чабанюк.

Джерело: “Газета по-українськи”