Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви

Церква св.Параскеви 1821 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 129].

Дерев’яна церква св.Параскеви 1821 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 105].

с. Літиня.

Дрогобицький.

Церква св. Параскеви. 1821.

Найдавніші згадки про церкву зустрічаються в документах 1515 р. У 1670 р. парафії надав привілеї польський король Михайло Корибут Вишневенький. Існуюча дерев’яна церква збудована у 1821 (1825) р. Це тризрубна безверха будівля, нава і бабинець якої накриті спільним двосхилим дахом. Його гребінь над навою вінчає ліхтар з маківкою. По другій світовій війні не була зачиненою.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 339 – 340.

Довідка на сайті