2007 р. Прикарпатці впорядковують турецькі могили

Іван Фаріон

Дата: 04.04.2007

У селі Лопушні Рогатинського району Львівщини розпочато спорудження меморіалу турецьким воїнам, які полягли тут у час Першої світової війни. У центрі меморіалу, що возвишується над селом, стоїть заокруглена плита-стела з написом, до неї ведуть бетонні сходи. Кошти на впорядкування могил надало посольство Туреччини в Україні.

Турецькі поховання є також у районному центрі, у селах Пукові, Путятинцях, Верхній Липиці, а такожу сусідньому Гутиську (Тернопільська область). Їх теж доглянуть.

Про історію турецьких могил на Опіллі (так ще називають Рогатинщину) кореспонденту “Високого Замку” розповів 73-річний учитель-краєзнавець Михайло Воробець.

– У 1915-1916 роках Туреччина у коаліції з Австро-Угорщиною, Німеччиною брала участь у військових діях проти Росії, – каже Михайло Васильович.

– Лінія фронту пролягала через Рогатин, тут стояла турецька дивізія. Йшли запеклі бої за Гнилу Липу. Місто декілька разів переходило з одних рук в інші. У теперішній рогатинській гімназії був розташований “кранкенгаус” – госпіталь, де лікували поранених вояків коаліції. Тих, що вмирали, ховали на подвір’ї гімназії. З приходом польської влади у 1925 році останки убієнних турків (не менше 50) перезаховали на міському цвинтарі.

Краєзнавець розповів нам, що зберігає фото часів Першої світової війни, яке йому передала одна літня жінка. На знімку – турецька гаубична батарея та її обслуга. Михайло Воробець каже, що турецьких вояків доглядали в “кранкенгаусі” українські дівчата. Вочевидь, один з поранених попросив українку у разі смерті зв’язатися з рідними і дати їм знати про свою долю… Можливим це стало лише через дев’яносто років. Через Михайла Воробця фото потрапило у турецьке посольство, а там вже взялися за пошуки родини убієнного.

За погодженням місцевої влади меморіал турецьким воїнам споруджують і в Рогатині. Висота пам’ятного знака – 10 метрів. Спроектувала його турецька сторона, вона й надала кошти, підрядні роботи виконують місцеві будівельники.

До впорядкування могил іноземців рогатинці ставляться з розумінням. Три роки тому на міському цвинтарі за участю влади і духовенства відкрили меморіал 220 австрійським солдатам.

Джерело: “Високий Вал”