Костел кармелітів

Костел кармелітів

Рисунок Наполеона Орди.

Ruiny kościoła i klasztoru karmelitów. Widok fasady i elewacji bocznej. Kościół trzynawowy z transeptem, fasada dwukondygnacjowa, w górnej części węższa zwieńczona attyką z krzyżem; obok ruiny dwukondygnacjowego budynku klasztornego. 1862 – 1876. Napis: Ruiny Kościoła XX Karmelitów w Łucku; napis na podkładzie: G. Wołyńska Łuck, — ruiny kość. Karmelitów. Rys. ołówkiem podmalowany sepią, 20,2x29,3. III-r.a. 4194 (Teka Wołyń). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 404]

На місці сучасної кірхи в 1741 р. почав будуватись костел ордену кармелітів. Кляштор кармелітів згадано [Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р.] – без будь-яких подробиць. Цей костел згорів у 1845 р. і більше не відновлювався. Згодом його розібрали.