Паспортна інформація

Меморіальний комплекс “Вічної слави”

Пам’ятка історії

Волинська обл., м. Луцьк, вул. 5-го лютого і Галана.

Загальний опис:

Меморіальний комплекс знаходиться в одному з кутів, що утворений перехрестям вулиць Галана та 5-го Лютого, і являє собою прямокутник загальною площею 7500 м2.

До меморіального комплексу “Вічної Слави” входять:

обеліск з бронзовою скульптурою “Слави” та Вічним вогнем;

криволінійна стіна з переліком військових частин, партизанських загонів, з’єднань, що приймали участь в боях за визволення області;

стела з переліком сіл, знищених фашистськими загарбниками та описом шкоди, що завдали області окупанти в роки Великої Вітчизняної війни;

меморіальне кладовище з барельєфами, братська могила з 10-ма барельєфами Героїв Радянського Союзу та пам’ятник воїну;

стіна для покладання вінків з переліком воїнів, полеглих в боях за визволення Луцьку;

пілони центрального входу та виходу на вулиці Галана і Некрасова.

Центральний вхід комплексу відкривають два пілони з чорного граніту, розміром 3,9×1,7×2,5 м, що знаходяться по обидва боки від обеліску. На пілонах напис: на лівому – “1941”, на правому – “1945”. До центру комплексу ведуть широкі бетонні доріжки, в центрі яких знаходиться широка прямокутна клумба, засаджена червоними розами.

На території Меморіального комплексу центральне місце відведено 40-метровому обеліску, виготовленому із залізобетону й облицьованому чорним шліфованим гранітом. Фундамент обеліску бетонний. Чотирикутник символізує велич прагнень загиблих героїв. Піраміду обеліска увінчує покритий золотом бронзовий орден Перемоги, який знаходиться на висоті 31,95 м.

Розміри: обеліску – 40,0×13,9×14,3 м; ордену Перемоги – 2,5 м.

Біля обеліску знаходиться скульптура Слави. Вона символізує Мати-Вітчизну, що сумує за своїми синами й дочками, які не повернулися з поля бою. Перед обеліском знаходиться розетка у вигляді гвоздики. На бокових гранях розташовані відлиті з бронзи горельєфи. На правому горельєфі зображено визволителів м. Луцька, на лівому – народних месників. Біля обеліску горить “Вічний вогонь”. Матеріал – бронза.

Висота: скульптури – 8,5 м, п’єдесталу – 6,97 м.

Розміри: стереобату – 21,1×31 м, розетки – 2,2×1,7 м, горельєфів – 4,0×3,0×0,1 м; діаметр розетки “Вічного вогню” – 1 м.

Вздовж обеліску півкругом розміщена криволінійна низько скошена стіна, на якій бронзовими литими рельєфними буквами й цифрами розміщено список військових частин, партизанських загонів, які приймали участь в обороні області та її визволенні. Зліва направо в хронологічному порядку винесені найменування частин, які обороняли область у 1944 р., а також партизанських загонів й з’єднань, що діяли на її території в роки Великої Вітчизняної війни.

Справа від обеліску розміщена стела із зазначенням шкоди, нанесеної війною області, а також 107 бронзових плит зі списком сіл, спалених окупантами та рельєфне зображення “Прокляття фашизму”. Стела виготовлена із залізобетону, облицьованого лабрадоритом, плити та рельєфне зображення – з бронзи.

Розміри: стели – 65,0×2,5×4×0,35 м; рельєфного зображення – 4,5×6,7 м.

Зліва від обеліску розташовано меморіальне кладовище з барельєфами, в тому числі й група із 10-и барельєфів Героїв Радянського союзу, похованих тут. В центрі кладовища на п’єдесталі знаходиться бронзова фігура воїна висотою 1,6 м.

Розмір стереобату – 1,65×3,6×0,45 м.

Як на п’єдесталі, так і на окремій стіні в бронзі вилиті прізвища 1810-и воїнів, похованих тут. На 62-х надгробних чавунних плитах розміром 0,7×1,35 м накладними літерами з металу названо 1040 імен загиблих воїнів. Надгробні чавунні плити закріплені на бетонній основі. Тут поховані 9 Героїв Радянського Союзу.

На цій же стіні вмонтований краплинний фонтан й штирі для вінків при покладанні квітів. На кладовищі є радіорепродуктор: там постійно звучить урочисто-траурна мелодія.

Коло братських могил розташована стела скорботи з написом на російській мові:

“Вспомним всех поименно,

Это – нужно не мертвым !

Это – нужно живым !

Помните через века,

Через года – помните

О тех, кто уже не придет

Никогда – помните !”

Вся територія комплексу упорядкована, озеленена, насаджені декоративні дерева, кущі троянд.

Загальна площа меморіального комплексу – 5,7 га.

З перших днів Великої Вітчизняної війни бої розгорнулись на території Волинської області. Першими прийняли на себе удар воїни – прикордонники 90-го Володимир-Волинського та 98-го Любомльського прикордонних загонів, загонів в складі 6-ти прикордонних комендатур та 23-х прикордонних застав, а також воїни другого укріпленого району. Одразу ж вийшли на передові позиції й почали відбивати ворога частини 1-го підрозділу 5-ої Армії під командуванням генерала П.І. Потапова в складі 15-ї, 17-ї стрілецької, 9-го, 22-го механізованих корпусів (45-а, 62-а, 87-а, 124-а, 135-а стрілецькі дивізії, 19-а, 20-а, 35-а, 41-а, 131-а танкові дивізії, 215-а моторизована дивізія 1-ої артилерійської протитанкової бригади РГК та 14-ої авіадивізії).

Бої були жорстокими. В останніх числах червня 1941 року в районах Луцька та Рівного танкові й стрілецькі частини Червоної Армії нанесли військам фашистської Німеччини відчутний удар, чим ненадовго й затримали їх наступ. Але повністю не вдалося нашим військам затримати наступаючі фашистські війська. Волинь була окупована. Фашисти встановили режим кривавого терору, каторжної праці й експлуатації. Всього за роки окупації вони знищили близько 155 тис. жителів області, 50 тис. військовополонених, спалили 422 населених пункти, в т. ч. 107 сіл, погнали на каторжні роботи в Німеччину близько 30 тис. юнаків і дівчат.

Відразу в області розгорнувся масовий партизанський й підпільний рух. Були створені партизанські загони та групи. Усього на території області діяло 23 великих з’єднань і спецзагонів, а також десятки партизанських загонів у складі з’єднань. 23 червня 1943 року був затверджений склад Волинського підпільного комітету партії на чолі з командиром Чернігівсько-Волинського з’єднання партизанських загонів двічі Героєм Радянського Союзу O.Ф. Федоровим. 10 липня 1943 року був затверджений склад Волинського підпільного обкому комсомолу (секретар М.М. Коваленко). Підпільний обком Компартії України очолив роботу по боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками та їх посібниками – українськими буржуазними націоналістами, створив широку сітку підпільних груп і організацій. Всього було створено 11 підпільних райкомів партії та 9 підпільних райкомів комсомолу, десятки партійних й комсомольських організацій. Волинським краєм йшли у безсмертя Микола Кузнєцов, Паша Савєльєва. Горіла земля під ногами ворога від рішучих дій партизанів О.Ф. Федорова, С.А. Ковпака, В.А. Бегми, О.М. Сабурова та інших. Вони наближали день Перемоги.

27 січня 1944 року війська 1-го Українського фронту почали Луцько-Ровенську операцію, яка була початком визволення області. 2 лютого 1944 року частинами 1-го Гвардійського кавалерійського корпусу генерал-лейтенанта В.А. Баранова був визволений Луцьк.

Взято під охорону згідно постанови Ради Міністрів УРСР № 87 від 14.02.1977 р.

Охоронний № : 10.