2009 р. Дозвіл на тимчасове перенесення пам’ятника Лесі Українці у Луцьку може дати лише Кабмін

Дата: 28.03.2009

Управління культури і туризму Волинської облдержадміністрації розглянуло звернення ТзОВ ”Магніт” щодо можливості перенесення пам’ятника Лесі Українці на інше місце на період будівництва підземних переходів, торгівельного комплексу, підземної парковки автотранспорту та реконструкції Театрального майдану в Луцьку. Порушене ТзОВ „Магніт” питання щодо можливості перенесення пам’ятника Лесі Українки на інше місце на період зазначеного будівництва належить до компетенції Кабінету Міністрів України, – повідомили ZAXID.NET в управлінні з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Волинської облдержадміністрації.

Пам’ятник був споруджений у 1976 році з бронзи, лабрадориту та граніту. Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1761 він внесений до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятка монументального мистецтва національного значення.

Управління культури і туризму облдержадміністрації, зокрема, рекомендувало виконкому Луцької міської ради розглянути питання щодо віднесення Театральної площі як історичного ареалу до нового генерального плану міста Луцька, враховуючи наявність двох пам’яток національного значення – пам’ятника Лесі Українці та келій колишнього монастиря бернардинів, а також близько 50 об’єктів археологічної спадщини, які за результатами сканування влітку 2008 року були виявлені під асфальтовим покриттям площі спеціалістами Волинської філії державного підприємства НДЦ „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України.