Владича башта

Підсилює північно-західний ріг оборонних мурів замку. Назва походить від двору луцьких єпископів (“владик”), який у давнину знаходився поблизу башти. Це майже квадратна в плані (8,5:8,0 м), чотириярусна цегляна споруда. Товщина стін нижнього ярусу – близько 3 м.

Як і дві попередні, ця башта первісно завершувалася зубцями. У 15 – 16 ст. вона зазнала модернізації, наслідком якої було збільшення її висоти та зміна форми бійниць. У 1887-1890 рр. верх башти пристосовано до вимог пожежної безпеки: над верхнім ярусом влаштовано металево-цегляне перекриття з бетонним плоским дахом, а замість розібраного напівзруйнованого ренесансного аттика встановлено металеву огорожу. У 1970-х роках башту реставровано в гаданих первісних формах: завершено зубцями й увінчано чотиригранним наметом з флюгером.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 86