2009 р. В Луганську встановлять пам’ятник Катерині ІІ

Дата: 20.03.2009

Приклад з Одеси. Пам’ятник російській імператриці Катерині Другій з’явиться ще в одному українському місті – тепер у Луганську. Так вирішила міська рада. Офіційне пояснення – цариця причетна до заснування обласного центру. З городянами – поки що не радилися.

За офіційною версією, 1795 року Катерина ІІ підписала наказ про побудову чавуно-ливарного заводу на території села біля річки Лугань. Так з’явилося місто Луганськ. У пам’ять про це міські депутати вирішили увічнити його засновницю.

Маноліс Пілавов, заступник Луганського міського голови: “Бюст человека который основал этот город, что он ещё должен выражать. Нет связи между политикой и историей”.

Конкурсу на кращий проект чиновники не оголошували. Так само їм байдуже – у бронзі чи камені, стоячи або сидячи постане перед городянами та гостями міста імператриця. Єдина вимога – щоби споруду встигли спроектувати, виготовити і встановити до вересня, коли у Луганську святкуватимуть День міста.

Олександр Редькин, співавтор скульптури: “В конечном итоге отберёт горсовет лучший вариант. Показывали но окончательный не выбран. Это будет фигура Екатерины”.

Думки місцевих істориків щодо майбутнього пам’ятника поділилися. Одні кажуть, роль російської імператриці в історії міста незаперечна. Директор місцевого музею і документи на підтвердження демонструє. Інша частина науковців виступає категорично проти встановлення монумента Катерині Другій, пригадуючи російській правительці інші рішення, зокрема про ліквідацію Запорізької Січі.

Попри мільйонні дірки у бюджеті, стислий термін і голоси противників, пам’ятник має право на існування, вважають місцеві чиновники. А от мешканці своїх керівників підтримують далеко не в усіх ініціативах.

Пам’ятники Катерині Другій вже встановлені у Севастополі та Одесі. Поява кожного нового монумента супроводжувалася політичними скандалами.

Джерело: 5 канал