2010 р. На Буковині відкрили музей-садибу поета-пісняра Михайла Ткача

Дата: 30.11.2010

Садибу-музей видатного українського митця Михайла Ткача відкрили у селі Лукачани Кельменецького району на Буковині. Знаменну подію приурочено до дня, коли б поету-пісняру виповнилося 78 років. Лауреат державної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України, режисер, кіносценарист, драматург, всенародний улюбленець – поет-пісняр, автор безсмертних: «Марічки», «Білий сніг на зеленому листі», «Ластівка», «Ясени» та багато-багато інших пісень, Михайло Ткач залишив після себе мільйони пошановувачів української пісні.

Музей-садиба Михайла Ткача була створена за підтримки обласної та районної влади, Земляцтва буковинців у місті Києві «Буковина» та родини митця.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

Михайло Ткач народився 26 листопада 1932 року в селі Лукачани Кельменецького району Чернівецької області в селянській родині. У 1947 році закінчив семирічну школу, потім – Чернівецьке медучилище, у 1957 році – Чернівецький медичний інститут (з 1997 року перейменований в Буковинську державну медичну академію). В 1959 – 1961 роках навчався на Вищих літературних курсах при Літературному інституті ім. О. М. Горького в Москві.

Михайло Ткач – автор поетичних збірок “Йдемо на верховини” (1956), “На перевалі” (1957), “Житній вінок” (1961), “На смерекових вітрах” (1965), “Пристрасть” (1968), “Повернення” (1974), “Поворот землі” (1976), “Серед літа” та “Пісні” (1977), “Крок за обрій” та “Небо твоїх очей” (1982) та ін.

Автор сценаріїв художнього фільму “Серед літа”, фільму-опери “Наймичка”, повнометражних документальних фільмів “Леся Українка”, “Радянська Україна”, “Про дружбу співа Україна”, короткометражних документальних фільмів.

За сценарій фільму “Радянська Україна” в 1973 році удостоєний Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. В 1993 році удостоєний звання Заслужений діяч мистецтв України.

На вірші поета створено кілька десятків пісень. Найвідоміші з них: “Якщо любиш – кохай”, “Зоряна ніч”, “Ясени”, “Марічка”, “Сніг на зеленому листі”, “На щастя, на долю”, “Диво-сторона”, “Коли нема того, що любиш”, “Небеса очей твоїх”. Ці пісні співав народ і кращі виконавці країни – Дмитро Гнатюк, Микола Кондратюк, Анатолій Мокренко. На вірш свого земляка Володимир Івасюк написав пісню “Серед літа”.