Колт 12 ст.

Колт 12 ст.

Розмір зображення: 659:800 піксел

З галицько-волинських земель походить також багато художніх прикрас з кольорових і благородних металів, виготовлених способом лиття у формах, технікою штампування на матрицях, куванням та карбуванням. Прикрашали ці речі інкрустацією, гравіруванням, накладанням філіграні, зерню, позолотою, емаллю та черню. Зразком штампованих виробів може служити срібний колт, що походить з села Личківців на Львівщині. Тут на тонкій срібній платівці відбито орнамент з опуклих переплетених смуг, проміжки між якими заповнено імітаційною зерню. Проте тиснення на матрицях давало змогу лише повторювати певні вироби, тоді як куванням і карбуванням виробляли предмети різної форми, різного розміру з зображенням на них різних сюжетів. Тому поряд з новою технікою штампування існувала стара техніка кування і карбування, яку застосовували, як і на Придніпров’ї, переважно для виготовлення більш коштовних предметів (с. 391).

Срібний колт з с. Личківців на Львівщині. XII ст. Львівський історичний музей.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 387.