Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Липча. Вежа церкви Вознесіння Господнього, 1872 р. Розібрана в 1950-х роках. Світлина 1915 р. (А.Штефан. За правду і волю. Торонто. 1973.) Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 421.

Липча Хустський район

Церква Вознесіння Господнього. 1872.

У 1751 р. в селі була дерев’яна церква св. Миколи, вкрита соломою, в поганому стані, з тутешніми образами, а в 1801 – згадують дубову церкву з вежею, що стояла до спорудження мурованої, збудованої Василем Мерцелем та освяченої в 1872 р.

У 1953 р. муровану греко-католицьку церкву знято з реєстрації, а пізніше розібрано і на її місці збудовано школу. Гарний іконостас перенесли до православної церкви.

Парох Липчі Кирило Феделеш був ув’язнений 1947 р. Помер у таборі 1950 р. З 1925 по 1936 р. біля села споруджено православний жіночий монастир.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 421.