2010 р. Кульова блискавка спалила церкву

Дата: 03.07.2010

Від маленької дерев’яної церкви у селі Липовани на Вижниччині залишилося лише згарище. Церква згоріла в ніч на 28 червня. Церковна громада найбільше шкодує за старовинними іконами та Євангелієм, на які вже неодноразово зазіхали крадії, але вони щоразу поверталися назад.

– На місці невеличкої дерев’яної церкви старовірів, що у селі Липовани, зараз лише метрове згарище, – розповідає сільський голова села Луківці Вижницького району Микола Вишинський. – Кульова блискавка влучила в хрест, що на куполі. Під час грози люди, які проживають неподалік, почули сильний удар грому, але не надали цьому значення. Вже через певний час односельчанин повідомив про сильне світло у вікнах церкви.

Викликали на підмогу рятувальників. Коли прибули пожежні підрозділи, один із куполів церкви вже впав. Рятувати було пізно. Люди не встигли й церковне начиння винести. А це для них найбільші втрати. У церкві були ікони XVII-XVIII століть, Євангеліє, якому приблизно 350 років. Цю церкву й обкрадали неодноразово. Та цінності з часом повертали. А тепер втрачені назавжди.

– Лише минулого року цю церкву ремонтували, – продовжує Микола Олексійович. – Сама будівля не стара, збудована у 1940-х роках. Нещодавно перекривали бляхою дах, навіть не встигли завершити покрівлю на одному з куполів. Громада старовірів нечисленна, це приблизно 50 осіб. За допомогою страхових відшкодувань та, залучивши підприємців, будемо допомагати людям відбудувати культову споруду.

Джерело: “Молодий буковинець”