Меморіальний комплекс

Федір Яковенко

Меморіальний комплекс: Братська могила партизанів, 1942; Пам’ятний знак на честь загиблих учасників громадянської війни та воїнів-земляків, 1980 (іст). У центрі села, біля Будинку культури.

Поховано 6 радянських партизанів, які загинули 21 червня 1942 під час бою з німецько-нацистськими окупантами. Серед них: Т.Бикова, В.Глобенко, К.Калачевська, П.Калачевська, Ф.Медвідь – партизани окремої литвиновицької групи М.Павловського, Г.Іванько – комісар Кролевецького партизанського загону.

Останній до війни був директором Кролевецької МТС. До партизанського загону зарахований 20.02.1942 в с. Дубовичі. Після його загибелі комісаром Кролевецького партизанського загону призначено К.Онопченка (25.05.1942).

У 1943 останки загиблих партизанів перенесено у братську могилу. Біля могили встановлено обеліск з мармурового дрібку /0,7 м/. На його чоловому боці – дві меморіальні дошки з написами.

У 1967 на могилі встановлено залізобетонну скульптуру воїна. У 1980 проведено реконструкцію: скульптуру воїна демонтовано. За обеліском встановлено залізобетонну скульптурну групу воїна і пораненого бійця /2,8 м ; 1,5 м/ на прямокутному цегляному потинькованому постаменті /2,5 м/. На чоловому боці постаменту – барельєфне зображення ордена Вітчизняної війни, нижче – плита з написом. Між рельєфними датами «1941 – 1945» – дошка з написом. На трьох бічних гранях постаменту закріплено 25 металевих дощок з прізвищами 208 воїнів-земляків, які загинули в роки Другої світової війни. За скульптурною групою з обох боків – дві бетонні прямокутні стели /2,8 м/. На лівій – дошка з написом. Нижче – прізвища 16 загиблих земляків у роки громадянської війни. На правій – рельєфний напис.

[Державний архів Сумської обл., ф. П-4, оп. 3 П, спр. 265, арк. 39, 54, 91; Про встановлення охоронної зони : Рішення Кролевецького райвиконкому від 18.06.1974, № 216; Книга Пам’яті України. Сумська область. У 14 т. – Суми, 1995. – Т. 6. – С. 851, 852, 853, 856, 721-732; Памятники истории и культуры Украинской ССР : каталог-справочник. – К., 1987. – С. 464; История городов и сел Украинской ССР. Сумская область. – К., 1980. – С. 357; Базима Г. Я. Слідами великого рейду / Г. Я. Базима. – К., 1977. – С. 167-168; Борисов А. Ф. Кандидатский стаж / А. Ф. Борисов. – М., 1984. – С. 99, 163, 160, 166; Яковенко Ф. С. Партизани стояли насмерть / Ф. С. Яковенко // Кролевецький вісник. – 1996. – 18 вересня.]

Джерело: Звід пам’яток історії та культури України. . – К.: 2017 р., с. 631.